The Union Jack

Pričom o kraljevskoj porodici u prošlom broju ’Podrinskih’ počele smo s predstavljanjem simbola Velike Britanije. Nastavljamo zanimljivostima vezanim za nastanak zastave Ujedinjenog Kraljevstva (Velike Britanije i Severne Irske, kako glasi pun naziv te države), popularno zvane The Union Jack.

Zastava simbolizuje administrativno ujedinjenje Engleske, Škotske i Severne Irske u Ujedinjeno Kraljevstvo i predstavlja kombinaciju individualnih zastava tih triju članica (u vreme kad je zastava nastala, Vels je već bio pripojen Engleskoj kao kneževina, pa njegova zastava nije ušla u sastav oficijelne). Krenimo redom:

–   Godine 1199., Ričard I predstavio je Krst svetog Đorđa (crveni krst na beloj pozadini) kao nacionalnu zastavu Engleske;

–         Kada je škotski kralj Džejms VI 1603. godine nasledio tron Engleske i postao Džejms I, ujedinio je zastave tih dveju zemalja za upotrebu na brodovima (škotska zastava svetog Endrjua ima dijagonalni beli krst na plavom polju). Zanimljivo je da je crveni krst engleske zastave, koji je postavljen na zastavu Škotske, morao da bude obrubljen belom bojom jer su pravila o upotrebi grbova nalagala da dve boje ne smeju da se dodiruju.

 

–         Vek kasnije, za vreme vladavine kraljice Ane, kraljevskom proklamacijom, ta je zastava ozvaničena kao nacionalna zastava Velike Britanije;

–         Kada se 1801. godine Irska ujedinila sa Velikom Britanijom, postalo je neophodno nacionalnoj zastavi dodati i zastavu svetog Patrika (dijagonalni crveni krst na beloj pozadini). Međutim, krst irskog sveca zaštitnika bio je dodat zastavi tako da polažaj krsta svetog Endrjua u jednoj četvrtini odgovara položaju krsta svetog Patrika u dijagonalno suprotnoj četvrtini (ponovo, zbog pravila o upotrebi grbova), pa zbog te zamene mesta, britanska zastava, koja je takav izgled zadržala do danas, nije simetrična!

 

Pitanje o budućnosti ove zastave sve se češće postavlja u zemljama objedinjenim

pod njom: prvi put od 1707. godine, Škoti imaju svoj parlament u Edinburgu, a Velšani svoju narodnu skupštinu u Kardifu, pa su, kao rezultat, škotska zastava i velški zmaj sve prisutnije. Pre četiri godine, u Britaniji je pokrenuta kampanja za modernizovanje izgleda zastave, uz predlog da se doda crna boja koja bi predstavljala multikulturalnost. Prema nedavno sprovedenoj anketi Dejli Telegrafa, dve trećine tinejdžera izjašnjavaju se kao Englezi, Škoti ili Velšani, a ne kao Britanci i vide te države u budućnosti razdvojene!

Dodajmo na kraju da se britanska zastava ističe ne samo za državne i praznike svetaca zaštitnika, već i za rođendan kraljice i članova kraljevske porodice, Dan Komonvelta i Dan Krunisanja.

Do sledeće kolumne, pozivamo vas da posetite naš sajt www.macvanski.page.tl gde možete naći mnoštvo informacija i zanimljivosti vezanih za englesku tradiciju, kulturu i jezik. Ukoliko imate predloge tema za naše naredne članke, pišite nam na macvanski@gmail.com.