Tehnologija u obrazovanju – neophodnost ili luksuz?

Osma međunarodna konferencija, koju organizuje Udruženje nastavnika engleskog jezika ELTA, pod nazivom ’Tehnologija u obrazovanju – neophodnost ili luksuz’ biće održana u hotelu Continental u Beogradu od 7-9. maja.

’Tehnologija je postala integralni deo našeg života. Teško je zamisliti ijedan segment svakodnevice koji nije povezan sa tehnologijom i mi, nastavnici engleskog jezika, svesni smo važnosti korišćenja raznih tehnoloških dostignuća u svrhu učenja: virtuelna učionica, Second Life, webquests, podcasts, blogs, Facebook, Twitter,…sigurna sam da je većina tinejdžera upućena u ove pojmove i ne smemo da dozvolimo da ono što je u domenu njihovih interesovanja ostaje izvan škole!’- kaže, obrazlažući temu konferencije, predsednica ELTA-e, Marijana Čulić.

ELTA konferenciju tradicionalno otvaraju ambasadori Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, direktor Britanskog saveta, predstavnici Ministarstva prosvete,a okuplja najeminentnije stručnjake iz ove oblasti. Kako je navela Čulić, to je najveći skup u ovom delu Evrope:

’Naše udruženje ima ugovor o partnerstvu sa asocijacijama iz desetak zemalja; u poređenju sa bilo kojom konferencijom na koju šaljemo svoje predstavnike u ovom delu Evrope, gde se okupi do dve stotine učesnika, mi smo, sa sedam stotina jezičkih stručnjaka na jednom skupu, daleko brojniji, formalniji i organizovaniji’.

ELTA je, sa svojih 800 članova, trenutno najveća nevladina i neprofitna organizacija u zemlji koja okuplja nastavnike i profesore engleskog jezika, kao i stručnjake koji se bave proučavanjem jezika i obrazovnih metoda. Cilj Udruženja je unapređivanje nastave engleskog jezika u našoj zemlji u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije i svim zainteresovanim pojedincima i ustanovama. Kao članica dveju najznačajnijih međunarodnih  asocijacija profesora engleskog jezika, IATEFL i TESOL,  ELTA prati i dostignuća iz ove oblasti u svetu.