Početak šoping manije

U Americi je 26. novembra bio takozvani Crni petak koji Amerikanci nestrpljivo čekaju svake godine, jer tada počinje sezona zimskih rasprodaja.

Prodavnice imaju produženo radno vreme, a neke se otvaraju već u 3 ili 4 sata ujutru.

Kupci obično u redovima čekaju cele noći, a kada se vrata trgovine otvore, sjure se prema gondolama i zgrabe robu koju su već ranije merkali, ali ovog puta po znatno nižoj ceni.

Različita su tumačenja porekla imena crni petak. Jedni tvrde da je neprivlačno ime, početak američke šoping manije, dobio sredinom 60-ih godina u Filadelfiji, a “kumovi” su navodno bili gradski policajci za koje je to, zbog neviđene gužve u centru grada, zaista i bio “crni petak”.

Prema drugom tumačenju, mnogi trgovci tradicionalno posluju sa gubitkom veći deo godine, ali profit počinje da se realizuje početkom sezone praznika.

Nekada je raširena praksa bila da se negativno poslovanje beleži crvenim mastilom, a pozitivno crnim, pa je dan posle Dana zahvalnosti bio prvi u kome se pravila dobit i to zapisivalo crnom bojom.

Prema  procenama koje su preneli novinari Glasa Amerike, oko 140 miliona kupaca prošlog petka, u subotu i u nedelju je ušlo u neku od prodavnica da kupe nešto od onoga što nije svakodnevna, nužna kupovina. Istraživanje ’Galupa’ pokazalo je da će svaki Amerikanac u proseku potrošiti 714 dolara za poklone.

Međutim, uprkos dobrom prošlom “crnom petku,” dobrom i za kupce,  dobrom i za prodavce, ekonomisti i tržišni analitičari kažu da je potrošnja Amerikanaca i dalje niža od nivoa potrošnje u pred-recesiona vremena. Kupci su oprezni, ne troše olako jer ih i visoka stopa nezaposlenosti od 9,6 odsto upozorava da ekonomski oporavak teče sporo.

Posle ’Çrnog petka’ usledio je i ’Sajber ponedeljak’ kada su organizovani veliki popusti za kupovine  preko Interneta. Najveća internet robna kuća Amazon privremeno je zaposlila 15 000 dodatnih radnika da bi sve porudžbine za ovu prazničnu sezonu na vreme spakovala i otpremila, a dostavna služba ’Unajted parsel servis’ angažovala je čak 50 000 honorarnih pomagača da izađe na kraj sa povećanim poslom.
izvor: B92, Politika, Spektar