Yummy, yummy !

Engleska hrana bazira se na mesu – govedina, jagnjetina i svinjetina, na pilićima i ribi i najviše se servira uz krompir i drugo povrće. Najpopularnija su im  jela sendviči, ‘fish and chips’, i pite (‘pies’; ‘Pork pie’, ‘Cornish pastie’ i ‘Stargazy Pie’). Ova poslednja priprema se od haringi. Englezi imaju i voćne pite (‘fruit pies’), poznate su ‘Apple pie’, ‘Rhubarb pie’ i ‘Blackberry pie’. Postoje i mešavine ovih pita, pa se mešaju na primer rabarbara i jabuka, ili jabuka i kupina. U malom mestu Denby Dale pored Huddersfielda, proizvodi se najveća pita na svetu. Ovo selo dobilo je i naziv ‘The Pie Village’. Prva je napravljena 1788. godine za proslavu oporavka Kralja Georga III od mentalne bolesti.

Sirevi se koriste u 98% britanskih domaćinstava, primat sigurno nosi ‘Cheddar‘, no u Engleskoj ih proizvode preko 400 vrsta, može se reći da su Englezi zaljubljeni u sir. Osim pomenutog, poznati su im i Stilton, Red Leicester, Cheshire i Double Gloucester. Najpoznatiji Cheddar ima 6 podvrsta: mild Cheddar, medium Cheddar, mature Cheddar, vintage Cheddar, Farmhouse i West Country. Od regionalnih sireva poznati su Caerphilly, Cheshire, Derby, Double Gloucester, Lancashire, Red Leicester, Stilton i Wensleydale. Od specijalnih sireva Englezi imaju: Cornish YargShropshire BlueSomerset Brie i Camembert.

Druga veoma važna stvar za Engleza je čaj, toliko je važna da postoji ‘tea-time, pa ih možemo nazvati i ‘tea-drinking nation’, piju ga naravno s mlekom. Takozvani ‘Afternoon Tea’ sluzi se u 16 sati popodne, onda opet u 18 sati vreme je za ‘High tea’. Ovo tradicionalno uzimanje čaja poslužuje se uz neki prilog kao što je sendvič ili sir na tostu. Za posebne prilike Englezi pripremaju i razna tradicionalna jela. Tako za praznik Svi sveti pripremaju ‘soul cake’, a na Božić obavezna je curka, kao i jagnjetina za Uskrs. ‘Toffee Apples’ priprema se na Noć veštica.

Preuzeto sa Wikipedije