Od jutra do mraka

Tradicionalna britanska kuhinja nastala je pod uticajem raznih zemalja dalekih krajeva koje su nekada bile britanske kolonije.

U Velikoj Britaniji, a posebno u Engleskoj, danas se nude najbolji indijski curryji, japanski sushiji, turski kebabi, kao i mnogi italijanski i francuski specijaliteti. Izbor namirnica iz svih krajeva sveta je ogroman, pa je čak i u običnim supermarketima dostupan, na primer, italijanski paradajz sušen na suncu, buffalo mozzarella, sve vrste egzotičnog voća, začini, korme, fajitetapenade, teglice svežeg bosiljka, alge… Zapravo, sve što vam padne na pamet!

Tipični obroci

Većina pubova i lokalnih restorana ima u ponudi “engleski doručak”, kombinaciju koja je preživela nekoliko vekova i još uvek je prilično omiljena (posebno kao lek za hangover, tj. mamurluk), a to je prepečeni hleb namazan maslacem i fry-up (pržene kobasice, pečurke, pasulj, slanina, jaja, paradajz – sve zajedno ili u nekoj od kombinacija). Uz šolju pravog engleskog čaja, naravno. Tradicionalni Britanci teško će prihvatiti činjenicu da kamilicu ili nanu nazivate čajem; oni će se radije odlučiti za šolju crnog PG Tipsa (mešavina indijskog i afričkog čaja) s malo mleka.

Kalorično/holesterolično osvešteniji za doručak jedu tost s namazom, grapefruit, žitarice i čaj. Među namazima treba spomenuti kultni Marmite, tamni, slani namaz od kvasca, za koji kažu da ga ili obožavate ili mrzite.

Sedeći obrok, koji se već jede na radnom mestu ili u školi, je elevenses – užina. Obično se radi o laganom obroku poput čaja (opet!), kafe, keksa i slično. Za ručak zaposleni Britanci izaberu supu, sendvič (buttysarnie), sir i voće. Tipično seoski ručak, ploughman’s lunch, sastoji se od peciva, cheddar sira, ukiseljenog povrća i salate, a nude ga i mnogi gradski pubovi. Ponovno su postala moderna i tradicionalna jela bubble & squeak (prženi pire krompir s kupusom),mash & bangers (pire krompir s kobasicama) i shepherd’s pie (složenac od mlevene jagnjetine i pire krompira, zapečen sa sirom). Nedeljom se u tradicionalnim porodicama priređuje Sunday roast, pečenje s krompirom, graškom, brokolima, boranijom, Yorkshire puddingom (“čašicama” od testa) i umakom gravy (od pečenja ili, sve češće, instant varijantom). Uz jagnjetinu se prilaže mint sauce (umak od metvice) ili redcurrant jelly (žele od ribizle), uz svinjetinu horseradish sauce (umak od rena), a uz ćuretinu cranberry sauce (umak od brusnice).

Za famozni five o’clock tea (čaj s malim sendvičima i kolačićima) zaposleni Britanci retko nađu vremena, ali nekako u to doba se deca vraćaju iz škole, pa im dadilje pripreme par sitnica da izdrže do večere. Većina glavnih obroka tako se jede tek uveče, kada se svi okupe oko stola (ili televizora). U severnoj Engleskoj i Škotskoj uobičajenije je poslužiti high tea (oko 18 h) u obliku laganog obroka s čajem.

Iako se sve više mlađih Britanaca okreće kuhinji, još uvek je vrlo omiljen takeaway (gotova hrana koja se “pokupi” u restoranu na povratku kući), a u čijoj ponudi dominiraju egzotične kuhinje kao što su indijska i kineska, uz tradicionalni fish & chips (pržena riba s krompirićima) te pizze i testenina.

Preuzeto sa sajta  www.coolinarika.com