Vimbldon – nekada i danas

Teško da je davne 1877. godine iko mogao da pretpostavi da će tereni “Ol Ingland kriket end loun tenis klaba” u južnom predgrađu Londona – Vimbldonu, izrasti u tenisku instituciju i mesto na kojem se pisala i dan-danas se piše istorija “belog”, ali i sporta uopšte. A desilo se upravo to, jer Otvoreno prvenstvo Engleske odavno je kalendarski ušlo u treći vek postojanja i postalo je kultna destinacija za same sportiste, ali i stotine hiljada gledalaca koji ga svake poslednje nedelje juna i prve sedmice jula pohode, kao svetilište sporta.
Zavirujući u istoriju Vimbldona, saznaćemo da je te 1877. godine prvi pobednik postao Spenser Gor, a da je finalni susret pratilo nekih 200 gledalaca koji su platili ulaznice po ceni od jednog šilinga. Poređenja radi, danas je ulaznica za kompleks vimbdonskih terena postala prava relikvija, a za njenu cenu se ne pita (iako je u rasponu od pet do čak 90 funti), o čemu najbolje svedoče dugi redovi ispred blagajni u kojima se danima i noćima bukvalno kampuje, kako bi se stiglo do vrednog parčeta hartije.
Na današnju adresu na Čerč roudu klub se preselio 1922. godine, a koliko je značaj dat tom činu, svedoči činjenica da je novi dom Vimbldona otvorio tadašnji engleski kralj Džordž Peti. Izgrađen je stadion s 14.000 mesta, a želja Engleza bila je se tenis populariše i to ne samo u Ujednjenom kraljevstvu. Međutim, prava popularizacija uslediće decenijama kasnije, s razvojem modernih transportnih sredstava, kasnije i medija. “Ol Ingland kriket end loun tenis klab” postaće teniska Meka, mesto na kojem se susreću i koegzistiraju prošlost, sadašnjost, ali i budućnost.
Ovog leta, dakle, najveći teniski turnir slavi 125-godišnjicu postojanja i čelni ljudi planetarno najspektakularnijeg takmičenja pripremili su i plan proslave jubileja. Specijalni program Bi-Bi-Sija emitovan je proslog ponedeljka (početak druge sedmice takmičenja), a u vimbldonskom muzeju postavljena je specijalna izložba o istoriji turnira. Devojčice i dečaci koji skupljaju loptice nosili su novodizajnirane majice s logom proslave, Slezingerove loptice takođe su bile obeležene ovim logom, a zanimljivo je da je i šampanjac koji se servirao u restoranima bio obeležen na isti način.

Znamenitost Vimbldona je, što se gledalaca tiče, i toliko opisivana poslastica – jagode sa šlagom, koju teniski hodočasnici mogu da kupe gotovo na svakom koraku kompleksa. Taj specijalitet, iskreno govoreći, nije ništa posebno, jer postoji i širom sveta, čak ukusniji (recimo – torta od jagoda kod nas), ali, i to je deo tradicije, legenda kaže da ako niste probali vimbldonske jagode sa šlagom, isto je kao da niste ni bili na Otvorenom prvenstvu Engleske!

Aleksandar Predojević, Dnevnik