ЈАПАНСКИ МЕЈД КАФЕ У ШАПЦУ (Maid Café – メイド カフェ)

Град Шабац и јапански град Фуђими су већ тридесет година градови побратими. Током ове године биће одржане разне манифестације поводом  јубилеја, у циљу упознавања Шапчана са јапанским језиком, културом, борилачким вештинама.

На годишњицу великог земљотреса у Јапану, 11. марта, у Центру ѕа обраѕовање Премиер одржане су оригами и манга радионице и предавање о јапанском језику и култури. За 5. мај, када се у Јапану слави Дан деце, у Премиеру ће поново бити предавања и радионице везане за овај празник. Ове суботе, 14. априла, ученици јапанског језика са проф. Драганом Петровић и љубитељима Јапана, у кафићу Ајриш паб (Irish pub) организују јапански Мејд кафе.

Још од Кабуки и Но позоришта, Јапанци обожавају глуму и прерушавање. Сада, у модерном свету у којем су сви заузети и немају времена за себе, проналазе се у измишљеним ликовима и тако проживљавају своје фантазије. Поклоници „Отаку„ културе су фанови измишљених ликова аниме – цртаних, манга – стрипова и видео игрица. У Јапану, посебно у токијској четврти Акихабара, постоје Кос плеј ресторани (Costume play) где долазе гости обучени у костиме ликова из анима и манги, у којима се често појављује и лик собарице.

Већ више од 10 година у Јапану постоје и кафићи који се зову Мејд кафе у којима служе девојке обучене као француске собарице и младићи обучени као батлери. Девојке су у црним хаљинама са белим кецељама, украшеним рајфовима, рукавицама, машнама. Последњих година је то постало јако популарно и у другим земљама. Прошле године је у Београду одржан такав један догађај, а сада први пут и у Шапцу.

Девојке и младићи вам служе пиће и храну, дочекују вас као господара који се враћа кући. Са њима се можете фотографисати, играти видео игре, певати песме на караоке вечерима У Јапану вас „мејдице“ могу хранити, масирати, забављати попут гејши. Наравно, гостима кафића није дозвољено упознавање или додиривање „мејдица“.

Мени у Мејд кафеу је сличан као и у другим кафићима: кафе, пића, посластице, чајеви. Разлика је што се особље Мејд кафеа побрине да их и лепо украси сирупима и преливима. Тако су неки од специјалитета кајгана с пиринчем, украшена кечапом или колачи украшени чоколадним преливом, наравно зелени чај или саке.

У суботу ћемо покушати да делић те атмосфере пренесемо и у Шабац, зато дођите да се дружимо, уживамо и да сазнате нешто ново о Јапану!