Noć kupovine, 4.maj 2012, Šabac

Krenite spremni na letovanje – naučite jezik!

Centar za obrazovanje `Premier` učestvovao je na manifestaciji `Noć kupovine` i predstavio svoje nove kurseve pod motom: `Krenite spremni na letovanje – naučite jezik!`

U ovo vreme, kada mnogi naši sugrađani počinju da planiraju svoj godišnji odmor i razmišljaju o destinacijama koje bi mogli da posete, pripremili smo kratke kurseve stranih jezika koji će im pomoći da, gde god otputuju, mogu da se snađu i komuniciraju sa lokalnim stanovništvom. Među jezicima koje nudimo su: španski, italijanski, francuski, grčki, turski, nemački, japanski i engleski.

Kursevima su obuhvaćene osnovne fraze, situacioni i funkcionalni jezik, sve što je neophodno za snalaženje u novoj sredini. Pored toga, poznavanje osnovnih fraza odraz je vaše kulture, poštovanja i uvažavanja domaćina.

Evo nekoliko primera za one koji ovo leto planiraju da provedu u Turskoj:

U znak pozdrava, možemo da kažemo: Merhaba Selam, a lepa je i fraza: Nasılsın [Nasylsyn] ili `kako ste`. Ako želite da se predstavite na turskom, reći ćete: Benim adim …. [Benim adym] ili `moje ime je…`. Verujemo da ćete kupovati na lokalnim bazarima, `koliko to košta` na turskom se kaže: ne kadar mal olur, a pošto će prodavci očekivati da se cenjkate, možete im uzvratiti sa: : pahalı [pahaly] `skupo!`.

Sledeće fraze i izrazi pomoći će vam u Grčkoj: Gde se nalazi … = Pou ine afto parakalo? Kako mogu da dođem do…? = Pos mporo na pao … eki? Račun, molim! = To logariasmo parakalo! Dobro jutro = Kalimera Dobar dan = Kalispera Dobro veče = Kalinihta, Molim vas = Parakalo, Hvala = Efharisto Živeli! = Stin ighia mas!
Izvinite, ne razumem… = Sighnomi, dhen katalaveno Koliko ovo košta? = Poso kani afto parakalo?

Ukoliko ste zainteresovani za učenje nekog od navedenih jezika, dođite u `Premier`, a naši predavači će se potruditi da vam u narednih mesec ili dva pomognu da vam upravo ovo leto bude nezaboravno!