IATEFL Hungary konferencija, 9-11. oktobar 2015, Budimpešta

Međunarodne konferencije pružaju izuzetnu priliku za stručno usavršavanje – osmoro profesora naše škole prošlog vikenda bilo je na IATEFL Hungary konferenciji u Budimpešti. Utisci su sjajni: upoznali smo izuzetne predavače, autore udžbenika, od predstavnika izdavačkih kuća saznali koje su novine u ELT svetu, družili se i razmenjivali ideje sa kolegama iz desetak zemalja. Među predavačima, bile su i naše profesorke, Sonja Josipović i Sanja Čonjagić.

Деца данас усвајају знања на другачији начин у односу на вршњаке пре десет или двадесет година. Живимо у свету који се брзо мења, принуђени смо да свакодневно развијамо нове вештине, да се прилагођавамо променама. Ми, предавачи, морамо да будемо свесни тога и спремни да се стално усавршавамо – сагласни су учесници конференције.

Динамични приступ, интеракција, ангажовање ученика, подстицање активности, употреба мобилних телефона у сврху проналажења информација, развој критичког мишљења, оспособљавање ученика да буду самостални и да имају одговорност, мотивација, кретање од њихових потреба и интересовања, неке су од тема које су представљене и о којима се дискутовало.

Честа је и предрасуда да учење и креативност не иду заједно. Још увек је распрострањено мишљење да у учењу нема места за креативност и да се не може `озбиљно` учити кроз игру и забаву. Интуитивном и посредном учењу често се не даје иста тежина као традиционалном формалном усвајању знања, чуло се на конференцији, а многи предавачи поделили су примере својих креативно осмишљених часова и акценат ставили управо на игру, смех и спонтано усвајање језика у опуштеном окружењу.