HUPE konferencija, 19-22.april 2012, Opatija

Biti NAJ

Biti uspešan u poslu podrazumeva neprestano učenje i usavršavanje, stremljenje ka boljem, spremnost za usvajanjem novina, prilagođavanje promenama i prihvatanje izazova.

Konferencije i seminari prava su prilika da se upoznamo sa novim tendencijama i metodama u podučavanju, čujemo eminentne stučnjake koji su spremni da podele svoja iskustva, ideje, ali i mnogo više – to su mesta na kojima stičemo prijatelje, a upravo to može da bude NAJdragocenije.

NAJstarije i jedno od NAJlepših letovališta u Hrvatskoj, Opatija, bila je domaćin 20. HUPE konferencije (Hrvatska Udruga Profesora Engleskog) koja je okupila više od četiri stotine učesnika iz raznih zemalja, kao i brojne jezičke stručnjake.

NAJveći lingvista današnjice, David Crystal, plenio je svojom harizmom i oduševio nas jednostavnošću i prirodnošću. Njegovo predavanje bilo je posvećeno uticaju Interneta na jezik, jezičkoj revoluciji i novim mogućnostima komunikacije. Govorio je i o istoriji i karakteru slanja tekst poruka na engleskom i drugim jezicima i objasnio da nema mesta panici (koja je prisutna zbog bojazni da će popularno skraćivanje reči narušiti i negativno uticati na upotrebu standardnog jezika) ilustrujući primerima pozitivnog uticaja na veštine pisanja i potencijal izražavanja.

NAJposvećeniji jezički stručnjak, Mark Andrews, koji je neprestano u potrazi za novim načinima približavanja engleskog jezika mladima u kulturološkom kontekstu, održao je odličnu prezentaciju nove koncepcije SOL kurseva koje će sprovesti ovog leta u Devonu: cilj je da se jezičke veštine usavršavaju u svakodnevnim situacijama, u interakciji sa meštanima, putem istraživanja, opažanja, analiziranja i poređenja. NAJlepše u svemu tome je što i đaci Premiera imaju priliku da učestvuju na tim kursevima.

SOL, organizacija koja se NAJviše trudi da niskom cenom svojih programa omogući što većem broju mladih iz jugoistočne Evrope da dožive i upoznaju Englesku, i na ovoj konferenciji  bila je glavni sponzor. Kao njihov predstavnik u Srbiji, sa kolegama iz Hrvatske podelila sam svoja iskustva u organizovanju i vođenju grupa dece u Devon.

NAJefikasniji način usavršavanja jezika u svojim sredinama je, svakako, uz profesore kojima je engleski maternji jezik. Paul Gibson, predstavnik centra English in Action, izložio je programe intenzivnih kurseva koje njihovi predavači sprovode u lokalnim školama u koje dolaze na nedelju dana po pozivu.

NAJzabavniji deo konferencije bio je nastup originalnih engleskih stand up komičara London Calling koji su oduševili sve prisutne, a najavili su da posle osvajanja Hrvatske, dolaze i u Srbiju!