Dan dece Japana, 5.maj 2012, Šabac

Polaznici letnje škole stranih jezika « Premier », kao jedne od dvadeset besplatnih letnjih škola u organizaciji Kancelarije za mlade grada Šapca, još jednom su pokazali  neverovatnu kreativnost, energiju i želju za učenjem stranih jezika i upoznavanjem sa kulturama i običajima drugih zemalja. Radionice ove škole spadaju u  najposećenije, a    « Premier » nakon svake radionice nagrađuje polaznike vrednim poklonima i popustom od pedeset posto za prvi mesec pohađanja kursa stranog jezika u ovoj školi. « Podrinske » su prisustvovale svim radionicama i prenose vam utiske sa divnih druženja!

Tokom prve radionice, posvećene Japanu, prisutni su se upoznali sa japanskim pismima: hiraganom, katakanom i kanđijima. Sa profesorkom japanskog jezika, Draganom Petrović, razgovarano je o Zemlji izlazećeg sunca i njenim običajima, ali i o festivalu zvezda Tanabatu koji je održan 7. jula u Japanu. Tokom ovog festivala, dve zvezde, ljubavni par razdvojen Mlečnim putem, ponovo se sreću. Pošto se tada sve želje ispunjavaju, naši mališani  imali su priliku da, kao i mnogi širom Azije, slave ovaj dan tako što su pisali svoje želje na tanzaki papiru. Od origami papira napravljene su zvezde i ljubavni par, a za kraj svi su otpevali tanabata pesmu koja je poznata na srpskom jeziku pod nazivom « Šušti, šušti bambusov list ». Zahvaljujući ambasadi Japana, prostorije Kancelarije za mlade bile su ukrašene posterima i kartom Japana, a prisutni su dobili poklone – časopise i slatkiše iz ove daleke zemlje.

Dva dana kasnije, održan je drugi susret profesora škole « Premier » i mladih grada Šapca. Tokom ovog susreta mlade je na virtuelno putovanje kroz Italiju povela profesorka italijanskog jezika Mirjana Janković. Na opšte oduševljenje profesora ove škole, prisutni su pokazali veoma dobru opštu informisanost tokom radionice vezano za geografske karakteristike Italije, regije, gradske centre, istoriju, poznate ličnosti, ali i naučnike i umetnike. Profesorka Janković  upoznala je polaznike ove radionice sa italijanskim pismom, pozdravima i brojevima, dok je drugi deo časa obeležilo upoznavanje sa Venecijom i njenom arhitekturom, ali pre svega čuvenim karnevalom. Sve vreme trajanja radionice, u pozadini su se mogle čuti melodije poznatih pop izvođača, kao i klasične italijanske melodije poput ‘O sole mio` ili Brucia la terra koje potiču sa prostora južne Italije i koje su dobro poznate u filmskoj industriji. Kao i svaka radionica koju škola stranih jezika « Premier » organizuje, i ova je završena prigodnim poklonima.

Imali ste želju da proverite svoje znanje o ostrvima koji se nalaze u sklopu Španije, osnovnim znamenitostima vezanim za ovu zemlju ili konačno da savladate razliku između španskog izgovora u Španiji i zemljama Centralne Amerike? Onda ste trebali da posetite radionicu o Španiji koju je vodila profesorka Branka Đukanović! Na opšte oduševljenje prisutnih, radionica je započeta prikazivanjem dva snimka, jednog iz serije Aqui no hay quien viva ( Moje drage komšije ), dok je drugi snimak prikazan iz serije Rebelde( Buntovnici ). Polaznici su nakon toga imali zadatak da uoče osnovne razlike pomenuta dva izgovora. Igra pronalaženja parova reči na španskom jeziku, prikazivanje slika najposećenijih turističkih atrakcija u Španiji, predavanje o San Ferminu, najpoznatijem festivalu u julu koji se održava u Pamploni, diskusija o  često osporavanoj manifestaciji u Španiji – koridi, učenje početnih koraka flamenka, … samo je deo programa koji je obeležio ovu radionicu.

A onda je profesor Nikola Simić predstavio Tursku. Nakon kraće video prezentacije Turske i njenih prirodnih lepota, govoreno je o bogatoj istoriji ove zemlje i njenog naroda. Prolazeći kroz istoriju Turske posebno je stavljen akcenat na zajedničke tačke srpske i turske kulture i običaja. Kroz igru asocijacija polaznici škole stranih jezika su se upoznali sa rečima koje su u svakodnevnoj upotrebi u srpskom, a koje vode poreklo iz turskog jezika. Takođe, bilo je reči i o velikim gradovima Turske – Istanbulu, Ankari i Izmiru, kao i o tvorcu moderne Republike Turske – Mustafi Kemalu Ataturku. Uz zajedničko slikanje na kraju radionice i naučene osnovne pozdrave i predstavljanje na turskom jeziku, « Podrinske » se pozdraviše sa polaznicima škole stranih jezika « Premier » i sa nestrpljenjem očekuju nove radionice na koje vas pozivamo ponedeljkom i sredom od 10:00 do 11:30 časova.