Letnje radionice

SVET U PREMIERU, 1. JUL 2012.
Polaznici letnje škole stranih jezika « Premier », kao jedne od dvadeset besplatnih letnjih škola u organizaciji Kancelarije za mlade grada Šapca, još jednom su pokazali neverovatnu kreativnost, energiju i želju za učenjem stranih jezika i upoznavanjem sa kulturama i običajima drugih zemalja. Radionice ove škole spadaju u najposećenije, a « Premier » nakon svake radionice nagrađuje polaznike vrednim poklonima i popustom od pedeset posto za prvi mesec pohađanja kursa stranog jezika u ovoj školi.

SVET U PREMIERU – JAPAN, 9. JUL 2012.
Tokom prve radionice, posvećene Japanu, prisutni su se upoznali sa japanskim pismima: hiraganom, katakanom i kanđijima. Sa profesorkom japanskog jezika, Draganom Petrović, razgovarano je o Zemlji izlazećeg sunca i njenim običajima, ali i o festivalu zvezda Tanabatu koji je održan 7. jula u Japanu. Tokom ovog festivala, dve zvezde, ljubavni par razdvojen Mlečnim putem, ponovo se sreću. Pošto se tada sve želje ispunjavaju, naši mališani imali su priliku da, kao i mnogi širom Azije, slave ovaj dan tako što su pisali svoje želje na tanzaki papiru. Od origami papira napravljene su zvezde i ljubavni par, a za kraj svi su otpevali tanabata pesmu koja je poznata na srpskom jeziku pod nazivom « Šušti, šušti bambusov list ». Zahvaljujući ambasadi Japana, prostorije Kancelarije za mlade bile su ukrašene posterima i kartom Japana, a prisutni su dobili poklone – časopise i slatkiše iz ove daleke zemlje.
SVET U PREMIERU – ITALIJA, 11. JUL 2012.
Dva dana kasnije, održan je drugi susret profesora škole « Premier » i mladih grada Šapca. Tokom ovog susreta mlade je na virtuelno putovanje kroz Italiju povela profesorka italijanskog jezika Mirjana Janković. Na opšte oduševljenje profesora ove škole, prisutni su pokazali veoma dobru opštu informisanost tokom radionice vezano za geografske karakteristike Italije, regije, gradske centre, istoriju, poznate ličnosti, ali i naučnike i umetnike. Profesorka Janković upoznala je polaznike ove radionice sa italijanskim pismom, pozdravima i brojevima, dok je drugi deo časa obeležilo upoznavanje sa Venecijom i njenom arhitekturom, ali pre svega čuvenim karnevalom. Sve vreme trajanja radionice, u pozadini su se mogle čuti melodije poznatih pop izvođača, kao i klasične italijanske melodije poput ‘O sole mio` ili Brucia la terra koje potiču sa prostora južne Italije i koje su dobro poznate u filmskoj industriji. Kao i svaka radionica koju škola stranih jezika « Premier » organizuje, i ova je završena prigodnim poklonima.

SVET U PREMIERU – ŠPANIJA, 16. JUL 2012.
Centar za obrazovanje « Premier » sa profesorkom Brankom Đukanović uspešno je realizovao radionicu o Španiji u okviru Letnje škole stranih jezika koju naša škola organizuje. Na opšte oduševljenje prisutnih, radionica je započeta prikazivanjem dva snimka, jednog iz serije Aqui no hay quien viva ( Moje drage komšije ), dok je drugi snimak prikazan iz serije Rebelde( Buntovnici ). Polaznici su nakon toga imali zadatak da uoče osnovne razlike pomenuta dva izgovora. Igra pronalaženja parova reči na španskom jeziku, prikazivanje slika najposećenijih turističkih atrakcija u Španiji, predavanje o San Ferminu, najpoznatijem festivalu u julu koji se održava u Pamploni, diskusija o često osporavanoj manifestaciji u Španiji – koridi, učenje početnih koraka flamenka, … samo je deo programa koji je obeležio ovu radionicu.

SVET U PREMIERU – TURSKA, 18. JUL 2012.
Profesor Nikola Simić predstavio Tursku u okviru Letnje škole stranih jezika koju organizuje Kancelarija za mlade grada Šapca i Centar za strane jezike « Premier ». Nakon kraće video prezentacije Turske i njenih prirodnih lepota, govoreno je o bogatoj istoriji ove zemlje i njenog naroda. Prolazeći kroz istoriju Turske posebno je stavljen akcenat na zajedničke tačke srpske i turske kulture i običaja. Kroz igru asocijacija polaznici škole stranih jezika su se upoznali sa rečima koje su u svakodnevnoj upotrebi u srpskom, a koje vode poreklo iz turskog jezika. Takođe, bilo je reči i o velikim gradovima Turske – Istanbulu, Ankari i Izmiru, kao i o tvorcu moderne Republike Turske – Mustafi Kemalu Ataturku. Uz zajedničko slikanje na kraju radionice i naučene osnovne pozdrave i predstavljanje na turskom jeziku, polaznici ove radionice se pozdraviše sa gostima Regionalne televizije Šabac i Nedeljnika « Podrinske » koji redovno izveštavaju o ovim radionicama.

SVET U PREMIERU – NEMAČKA, 23. JUL  2012.
U okviru radionice za nemački jezik, upoznali smo se sa jednom od najrazvijenih zemalja Evrope zahvaljujući profesorki Mirjani Alfirević. Kroz razne igrice polaznici ove škole imali su priliku da zakorače krupnim koracima u čarobni svet nemačkog jezika. Naučili su osnovne fraze potrebne prilikom upoznavanja, kako se kažu delovi lica, nazive voća i povrća. Uz pomoć bojica, pantomime, zanimljivih sličica, ukrštenica, dobrog raspoloženja završena je radionica o Nemačkoj.

SVET U PREMIERU – INDIJA, 25. JUL
Potom je usledila radionica o Indiji koja je po drugi put predstavljena u okviru samog projekta « Differences Connect » zbog velikog interesovanja naših najmlađih sugrađana. Nakon prezentacije o zvaničnom jeziku koji se govori u Indiji ( Hindi ), prelepom sari, agrokulturi, klimi, kriketu, čuvenom festivalu sveća Diwali, Tadž Mahalu, usledilo je rešavanje ukrštenica vezanih za ovu zemlju. Potom su učesnici radionice imali priliku da se pozabave Rangoli, tradicionalnom umetnosti dekorisanja zidova i dvorišta, veoma popularnoj u ovoj zemlji. Kao i sve radionice Centra za obrazovanje

« Premier » i ova je završena prigodnim poklonima pobednicima kviza « Priče iz Indije » zahvaljujući podršci ambasade Indije.

SVET U PREMIERU – OLIMPIJSKE IGRE, 30. JUL I EVERYTHING STARTS FROM THE LABEL, 1. AVGUST
Да ли сте икада пожелели да учествујете на Олимпијади у дисциплини брзог прављења авиона од папира и бацања истих? Или да победите у такмичењу за најбољи акростих написан на енглеском језику на тему Olympics? Онда сте свакако требали посетити радионицу на тему Олимпијске игре – Лондон 2012 коју су водиле професорке Тамара Петровић и Мирјана Вујевић. Ако сте ипак више авантуристичког духа и жељни истраживања, онда је за вас била радионица « Everything starts from the label » у оквиру које су полазници имали задатак да пронађу натписе по граду на енглеском језику, фотографишу их, а онда у оквиру групе са професоркама траже смисао тих натписа.